daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 26 April 2024
Week 17

Geselecteerde regio:
Ede

Regio:
EVA --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Het laatste nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • In het centrum van Franeker is vannacht een plofkraak gepleegd. De geldautomaat die doelwit was, zat aan de buitengevel van het pand van het Kaetsmuseum, dat volledig is gewijd aan de Friese kaatssport. De voorzitter is aangeslagen, zegt hij tegen Omrop Fryslân.

    De explosie was rond 03.30 uur. Er klonk een enorme knal. "De alarmlichten van allemaal auto's gingen af. Ik dacht: dit is geen vuurwerk", zegt een bewoner.

    Door de explosie werd de geldautomaat uit de muur geblazen en de gevel flink beschadigd. Geld kwam op straat terecht, schrijft de omroep.

    Grote zorgen bij directeur

    Voorzitter Bram Bonnema van het Kaatsmuseum ging meteen naar het museum toe. "Dit is zinloze vernieling", zegt hij. Hij is bang voor schade. "Achter de geldautomaat zit een vitrine met kaatsprijzen. Ik maak me grote zorgen om hoe het er van binnen uitziet", zegt hij. Het Kaetsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland.

    Vanochtend was de Explosieven Opruimingsdienst Defensie bij het pand voor onderzoek. De daders zijn voortvluchtig. Het is volgens de politie onduidelijk of ze iets buit hebben buitgemaakt.

  • Als je als toerist de beroemde berg Fuji in Japan wil zien, dan is de plaats Fujikawaguchiko een plek waar je haast niet omheen kan. Maar de lokale autoriteiten ervaren ook de negatieve gevolgen van het massatoerisme. Een populaire plek waar vakantiegangers massaal naartoe gaan om foto's te maken van de fotogenieke berg wordt binnenkort afgeschermd.

    De bouw van een netconstructie (2,5 meter hoog en 20 meter lang) begint volgende week. Hiermee moeten de toeristen worden geweerd uit de omgeving van een Lawson-supermarkt.

    Op dak van tandarts

    De berg Fuji, de hoogte berg van Japan, kan op veel plekken worden gefotografeerd, maar dit gezichtspunt is met name populair. Dat is omdat het voor veel mensen twee typisch Japanse symbolen combineert: een filiaal van de bekende Lawson-supermarktketen en de berg zelf, misschien wel hét symbool van het Oost-Aziatische land.

    Een lokale functionaris zegt dat de maatregel noodzakelijk is. "Het is betreurenswaardig dat we dit moeten doen omdat sommige toeristen de regels niet respecteren, door rommel achter te laten of de verkeersregels te negeren", zegt hij tegen persbureau AFP.

    Voornamelijk buitenlandse toeristen verdringen zich op de smalle stoep voor de winkel en zijn vaak doof voor herhaalde waarschuwingen van verkeersagenten. Ze parkeren soms zonder toestemming bij een tandheelkundige kliniek en klimmen op het dak om de perfecte foto te maken, aldus de functionaris.

    Geisha's lastiggevallen

    Het toerisme in Japan heeft een vlucht genomen na de opheffing van de coronabeperkingen en heeft recordaantallen bereikt, met drie miljoen bezoekers in maart, het hoogste maandelijkse cijfer sinds de aantallen worden geregistreerd.

    De buitensporige toestroom van bezoekers en hun soms ongewenste gedrag hebben geleid tot meerdere maatregelen in het land. Op de berg Fuji zelf vragen de autoriteiten vanaf deze zomer een toegangsprijs. Daarnaast is er een maximumaantal bezoekers voor de belangrijkste wandelroute om de vulkaan te beklimmen.

    In Kyoto worden toeristen geweerd uit de smalle straatjes van de geishawijk, nadat geishavrouwen werden lastiggevallen door bezoekers die foto's van ze maakten en ze aanraakten zonder toestemming.

    Cruiseterminal Amsterdam

    Ook elders ter wereld worden de negatieve gevolgen van massatoerisme steeds zichtbaarder. Zo moeten vanaf gisteren dagjesmensen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken voor het eerst entreegeld betalen.

    Ook Amsterdam kampt met wat de stad "overtoerisme" noemt. Zo mogen geen nieuwe hotels meer worden gebouwd en mag het aantal hotelovernachtingen per jaar niet boven de 20 miljoen uit komen. Eerder zei Amsterdam cruiseschepen uit de buurt van de binnenstad te willen weren en de cruiseterminal aan het IJ te verhuizen.

  • Elk jaar weer kou en regen tijdens Koningsdag op 27 april, terwijl Koninginnedag op 30 april vroeger altijd zonovergoten was. Is dat een niet op feiten berustend gevoel bij veel mensen, of is het weer op Koningsdag ook echt slechter dan voorheen op Koninginnedag, slechts drie dagen later?

    "Ik ben voor mezelf tot een vrij verrassende conclusie gekomen", zei weervrouw Roosmarijn Knol, die het uitzocht, in radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. "Je zou misschien denken: wat maken die drie dagen nou uit? Maar als je naar de weerstatistieken kijkt, blijkt dat er wel degelijk verschil zit tussen de dagen."

    Hoe zit dat dan? "Op 27 april is het gemiddeld genomen 15 graden en op 30 april is dat ruim 16 graden. 27 april is dus maar liefst een graad kouder dan 30 april", aldus Knol. "Daarnaast regent het ook meer op die dag. Dus op meerdere vlakken is het echt minder weer op Koningsdag dan op Koninginnedag."

    Knol was daardoor zelf ook verrast. "Ik dacht dat het misschien om een paar tienden graden zou gaan. Niet om ruim 1 graad. Dat is echt een behoorlijk verschil."

    'Niet één duidelijke oorzaak'

    Dat het kouder en natter is op 27 april is moeilijk te verklaren, zegt Knol. "Het zou kunnen dat die dag nog wat dichter tegen de winter aan zit en dat het daarom dan wat wisselvalliger is. Je zou ook kunnen zeggen dat het de afgelopen jaren wat warmer is geworden en dat de atmosfeer meer vocht bevat. Dat is ook de trend die we met klimaatverandering steeds zien. Maar er is niet één duidelijke oorzaak."

    Overigens liggen de warmste 27 en 30 april niet ver uit elkaar, zegt Knol. "De warmste Koninginnedag was namelijk in 1993, toen werd het 27 graden. De warmste 27 april was in 2007, toen het 27,3 graden werd. Dat was alleen nog geen feestdag. De warmste Koningsdag was 2020 met 20,3 graden."

    De weersverwachting voor koningsnacht en Koningsdag ziet er volgens Knol ook dit jaar niet rooskleurig uit. "We komen uit een wisselvallig weerbeeld en dat zet zich voort tijdens koningsnacht. Het wordt best een koude nacht, met temperaturen tussen de 3 en 6 graden Celsius. Morgen overdag zal het niet veel warmer worden dan 16, 17 graden. Die temperatuur is niet eens zo laag, maar er trekken van tijd tot tijd ook buien over het land. Dus als je op de vrijmarkt staat of buiten aan het feesten bent, dan kun je zo'n bui op je dak krijgen."

    Het Rode Kruis waarschuwt zelfs voor lage temperaturen tijdens koningsnacht en in de vroege ochtend van Koningsdag. Mensen doen er volgens de hulporganisatie goed aan een sweater of jack bij zich te hebben. "Zeker tijdens koningsnacht en in de vroege ochtend, voor de liefhebbers van kleedjesmarkten, is dat geen overbodige luxe", zegt het Rode Kruis.

    De hulporganisatie is vandaag en morgen op ongeveer 120 locaties aanwezig in heel Nederland. In onder meer Amsterdam en Utrecht staan door de hele stad vaste posten met hulpverleners, bij kleine evenementen zullen drie of vier vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig zijn.

    Zo'n 5 graden met koningsnacht is niet een heel prettig vooruitzicht voor mensen die buiten gaan rondlopen. Toch kan het altijd nog kouder, zegt Knol. "Vorig jaar was het 1,2 graden onder nul. En de koudste nacht was de koninginnenacht van 1954, toen het 2,5 graden vroor."





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 26 Apr 2024 10:54:07 +0200]