daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Wo. 24 April 2024
Week 17

Geselecteerde regio:
Lopik

Regio:
RTV Krimpenerwaard --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Rederijen veranderen de vlag waaronder hun vrachtschepen varen om aanvallen in de Rode Zee te voorkomen. Dat blijkt uit cijfers van het maritieme informatiebedrijf Windward. Westerse scheepseigenaren hopen dat ze zo niet opvallen bij Houthi's. Nederlandse schepen lijken de Rode Zee vooral te mijden.

    Sinds november vorig jaar vallen Houthi's uit Jemen schepen in de Rode Zee aan als reactie op de oorlog in Gaza. In februari zonk door zo'n raketaanval een schip dat kunstmest vervoerde. Een maand later kwamen er drie bemanningsleden om het leven na een aanval op een vrachtschip.

    Grote rederijen begonnen eind vorig jaar de binnenzee tussen Noordoost-Afrika en het Arabisch Schiereiland, de snelste doorgang vanuit de Indische Oceaan naar Europa, te mijden. In het eerste kwartaal van dit jaar voeren er 86 procent minder schepen van de Duitse containergigant Hapag-Lloyd in het gebied.

    Kaap de Goede Hoop

    Ook het Chinese Cosco en het Japanse One sturen nog maar een klein deel van hun vloot via de Rode Zee sinds de aanvallen zijn begonnen.

    Hetzelfde geldt voor rederijen die hun schepen onder Nederlandse vlag laten varen. In 2023 gingen er nog gemiddeld 13 tot 14 schepen met een Nederlandse vlag per maand langs Bab al-Mandab (het smalle eind van de Rode Zee bij Jemen). Begin dit jaar waren dat er nog maar gemiddeld twee per maand.

    Het ligt voor de hand dat de meeste schepen zijn omgevaren via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste punt van Afrika. Het aantal containerschepen dat daarlangs voer verdubbelde ruim.

    Moeilijker te volgen

    Maar niet iedereen wil zeven à tien dagen omvaren om goederen van Europa naar Azië of andersom te verschepen. Rederijen zoeken ook methodes om wel door de Rode Zee te varen, maar niet op te vallen.

    De twee grootste containerrederijen - het Italiaanse MSC en het Deense Maersk - laten wel schepen omvaren, maar hun activiteit in de Rode Zee nam begin dit jaar veel minder af dan bij de concurrenten.

    In dezelfde periode viel wel iets anders op. De schepen van Maersk en MSC zetten veel vaker hun AIS-syteem uit, waardoor schepen moeilijker te volgen zijn vanaf de wal. "Dit wijst erop dat zij een andere methode hebben gekozen om zich te vrijwaren van Houthi aanvallen", schrijft Windward.

    Nieuwe vlag

    Een andere manier is het veranderen van vlag. Elk schip schrijft zich in bij een scheepsregister van een land, en het vaart onder de vlag van dat land. Schepen die frequent door de Rode Zee varen hebben afgelopen maanden opvallend vaak aangeklopt bij een nieuw register, waardoor hun vlag dus verandert.

    Met name schepen met vlaggen van westerse landen die door de Houthi's als coalitiepartners van Israël worden gezien kozen voor een andere vlag, vaak van exotische vlaggenstaten die verhullen waar de eigenaar van het schip vandaan komt.

    Zo verruilden vijftien schepen hun Belgische vlag voor eentje van de Marshalleilanden en kozen zeven schepen die voorheen onder de Canadese vlag voeren de laatste maanden voor een registratie in Barbados.

    Schaduwvloot

    Het veranderen van vlag gebeurt overigens niet alleen bij schepen die onopvallend de Rode Zee door willen. Ook tankers die ongemerkt olie willen blijven verschepen vanuit Rusland kiezen vaak voor zogenoemde gemaksvlaggen van scheepsregisters ver weg van de werkelijke eigenaar.

    Voorheen waren met name de vlaggen van Liberia en de Marshalleilanden populair bij deze tankers. Maar sinds de Verenigde Staten harder optreden bij sanctieontwijking door schepen die zijn ingeschreven in een van die twee landen, kiest een deel van de 'schaduwvloot' - schepen die onder een andere vlag varen dan het land waar ze eigenlijk vandaan komen - voor andere landen.

    Uit de cijfers van Windward blijkt dat met name de vlag van Gabon sinds december populair is onder tankers die aan Rusland gelinkt kunnen worden.

  • Honderdduizenden Argentijnen zijn in meerdere steden de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen op de gratis openbare universiteiten in het land door de regering van president Milei.

    Alleen in hoofdstad Buenos Aires protesteerden al zeker zo'n 100.000 mensen, liet de politie weten. Volgens de organisatoren van de protesten waren er een half miljoen mensen op de been. Een lerarenvakbond meldde dat in het hele land door een miljoen mensen werd geprotesteerd.

    Milei voerde na zijn aantreden in december forse bezuinigingen door op allerlei gebieden, en ook op het hoger onderwijs. Zo werden budgetten niet aangepast of verlaagd, ondanks de enorme inflatie.

    Daardoor zitten tal van universiteiten nu in financiële nood; universiteiten zeggen nog maar enkele maanden te kunnen functioneren, omdat het geld daarna simpelweg op is. Volgens een recent onderzoek studeren ongeveer 2,2 miljoen mensen aan de openbare universiteiten in het land.

    Beelden van de protesten:

    De protesten van dinsdag waren een van de grootsten sinds Milei aan de macht is.

    Zijn regering heeft onder meer de subsidies voor transport, brandstof en energie verlaagd, waardoor Argentijnen een vijfde van hun koopkracht hebben verloren. Duizenden ambtenaren zijn hun baan kwijtgeraakt. Bijna 60 procent van de bevolking zou inmiddels onder de armoedegrens leven.

    "Wij verdedigen de publieke, vrije en gratis universiteit, wat een van de grote verworvenheden van ons volk is. Dat zullen we niet opgeven", zei de 92-jarige Adolfo Pérez Esquivel, die in 1980 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn inzet voor de mensenrechten toen dictator Videla aan de macht was in Argentinië.

    "Wij verdedigen ons recht op een waardig leven", zei Pérez Esquivel verder voor het werkpaleis van Milei op het Plaza de Mayo in Buenos Aires.

    Milei: we zijn over de helft

    Milei beweerde gisteren in een speech nog dat zijn beleid juist positief uitpakt voor Argentinië; hij meldde dat zijn land voor het eerst in vijftien jaar een kwartaaloverschot op de begroting kon melden. Dat was volgens Milei een mijlpaal om trots op te zijn.

    Ook zei hij tegen "alle Argentijnen" dat hij begrip had voor de "lastige situatie". Milei: "Maar ik wil ook zeggen dat we al over de helft zijn. Dit is de laatste fase van een heroïsche inspanning die wij Argentijnen leveren, en voor het eerst in lange tijd zal deze inspanning de moeite waard zijn."

  • De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een nieuw steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne. De wet werd zoals verwacht met een ruime meerderheid aangenomen door de senatoren (79 voor, 18 tegen), nadat het pakket zaterdag al door het Huis van Afgevaardigden was goedgekeurd.

    Daarmee wordt het in de praktijk mogelijk om Oekraïne binnen enkele dagen weer te voorzien van militaire steun vanuit de VS. President Biden zei na de stemming dat hij de wet vandaag nog zal ondertekenen.

    Het geld voor Oekraïne maakt deel uit van een breder steunpakket van ruim 95 miljard dollar, waarbij er ook geld gaat naar Israël en Taiwan. Het pakket bevat daarnaast nog een voorziening die ertoe kan leiden dat het sociale medium TikTok in de VS wordt verboden.

    De steun voor Oekraïne komt op een belangrijk moment in de oorlog met Rusland; het land worstelt met tekorten aan wapens en luchtafweer. Ondertussen voert Rusland de aanvallen aan de frontlinie en ook op de Oekraïense infrastructuur op.

    Gesteggel

    In de VS was het lang onduidelijk of de steun er zou komen. Een deel van de Republikeinen in het Huis verzette zich onder leiding van presidentskandidaat Trump maanden tegen het plan. Ook de Republikeinse voorzitter van het Huis, Mike Johnson, was een van die tegenstanders, maar hij bleek recent te zijn gedraaid.

    "Ik kan een egoïstische keuze maken, maar ik doe hier wat ik denk dat juist is. Wapensteun aan Oekraïne is echt van belang", zei hij in een interview. Daarin zei hij ook dat als het Westen niet oppast, Poetin straks doorstoot naar de Baltische staten of Polen.

    Biden zei na de stemming in de Senaat dat senatoren van beide partijen "op dit kritieke keerpunt gehoor hebben gegeven aan de oproep van de geschiedenis".

    Voor de stemming onderstreepten de leiders van zowel de Democraten (Chuck Schumer) als de Republikeinen (Mitch McConnell) het belang van het steunpakket. Schumer zei dat er zelden over zoiets belangrijks is gestemd in de Senaat. McConnell sprak van een van de "grotere dagen" in zijn lange geschiedenis in de Senaat.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 24 Apr 2024 06:05:36 +0200]