daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 23 April 2024
Week 17

Geselecteerde regio:
Beuningen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Na jaren politiek en juridisch getouwtrek heeft het Britse parlement vannacht de controversiële wet aangenomen die het uitzetten van asielzoekers naar Rwanda mogelijk maakt. In die wet is Rwanda als veilig land bestempeld, waardoor het Verenigd Koninkrijk asielzoekers legaal naar het Afrikaanse land zou kunnen overbrengen. Waar komen zij terecht en zijn er meer Europese landen die zo'n wet overwegen?

    Wat houdt de Rwanda-wet in?

    Mensen die illegaal de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld via het Kanaal, kunnen vanaf nu naar Rwanda worden gebracht. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen dat zal gaan. Jaarlijks komen er naar schatting 40.000 migranten illegaal in het VK aan.

    In de praktijk zullen mensen niet vanaf vandaag of morgen op het vliegtuig worden gezet. Koning Charles moet de wet nog ondertekenen, zoals hij met elke nieuwe wet doet. Dat gebeurt mogelijk vandaag al. Daarna duurt het zeker nog "tien tot twaalf weken" voor het eerste vliegtuig vertrekt, zegt premier Sunak.

    Rwanda is vaker betrokken bij migratiedeals. Zo zijn er vluchtelingen die in 2023 uit Libië werden geëvacueerd in het Afrikaanse land ondergebracht. Het VK heeft al ruim honderd miljoen pond uitgetrokken om de medewerking van het land te realiseren.

    Waar worden de migranten opgevangen?

    In de hoofdstad Kigali staan zo'n 500 mensen klaar om de migranten op te vangen, heeft premier Sunak laten weten. Ze worden in accommodaties ondergebracht als Hostel Hope in Kigali. Dat hostel is naar eigen zeggen klaar voor de vluchtelingen: dat zijn ze al sinds oud-premier Johnson de wet twee jaar geleden aankondigde.

    Er kunnen ongeveer 100 mensen ondergebracht worden. Op foto's ziet het eruit als een hotel, maar bij de opvang worden wel vraagtekens gezet. Er is bijvoorbeeld geen maximum aantal opvangplekken vastgesteld.

    Bij het verblijf staan tenten klaar om alle asielaanvragen te kunnen verwerken. Ruim 300 lokale ambtenaren hebben daarvoor een training gehad. Er komen ook Britse ambtenaren naar Kigali om te helpen bij de procedure en nieuwe mensen op te leiden.

    De vluchtelingen komen in locaties als het Hope Hostel terecht:

    Mag dit allemaal?

    Het Britse parlement kan wetten invoeren en nationale rechters de wet voorschrijven, maar internationaal gezien moet het Verenigd Koninkrijk zich aan verschillende verdragen houden. Bijvoorbeeld het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten van de Verenigde Naties, waarin onder meer staat dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces.

    Mensen hebben verder het recht om internationaal te procederen, bijvoorbeeld bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat kan op individuele basis en duurt in de meeste gevallen enkele jaren.

    In de nieuwe wet is wel vastgelegd dat de bepaling dat Rwanda veilig is niet kan worden aangevochten. Op dit moment worden er al migranten en asielzoekers geselecteerd die binnenkort naar Rwanda zullen worden uitgezet.

    Hoe kijken andere landen hiernaar?

    Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat dit plan echt doorvoert, maar niet het eerste dat een deal sluit met Rwanda voor het opvangen van asielzoekers. In Denemarken werd in 2021 al een wet aangenomen om de asielprocedure aan het Afrikaanse land uit te besteden, al is die nog niet in de praktijk gebracht.

    Ook in Nederland gingen daarvoor stemmen op. Vorig jaar februari wilde de Tweede Kamer dat er contact gezocht werd met Denemarken over het opzetten van asielzoekerscentra buiten de Europese Unie.

    Hoe wordt er gereageerd?

    Mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties zijn niet blij met de nieuwe wet. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zei begin dit jaar nog dat er te veel risico's jzijn voor vluchtelingen die in Rwanda moeten wonen.

    In november oordeelden de hoogste rechters van het VK ook dat het te onveilig is, omdat er een risico is dat de migranten uiteindelijk onrechtmatig zouden worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Ook waren er toen zorgen over het asielproces in Rwanda.

    Vervolgens heeft premier Sunak nieuwe afspraken gemaakt met Rwanda en de nieuwe wet doorgevoerd om de veiligheidszorgen van de rechters weg te nemen.

    De VN-mensenrechtenchef roept via de UNHCR de Britten op om het plan te heroverwegen. Ook de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa spreekt zich op X uit tegen de wet. Hij zegt zich grote zorgen te maken over de rechten van asielzoekers en migranten die in Rwanda belanden.

  • Het zit een van de visarenden in Nationaal Park De Biesbosch niet mee dit broedseizoen. De arend '7TG' die sinds enkele jaren te volgen is via een livestream, kan nog geen vrouwtje vinden. Tot overmaat van ramp is zijn nest ook nog 'gekraakt' door een gans.

    "Gans, je mag broeden. Maar waarom nou uitgerekend op dit nest, denk ik dan", verzucht boswachter Harm Blom tegen regionale omroep Rijnmond. Vanaf het tv-scherm in de kantine van Staatsbosbeheer kijkt hij naar de Canadese gans in het nest van de visarend.

    "Ze heeft een grote bek. Het is wel een doorzettertje", zegt Blom. "Maar het is ook wel een beetje een domme gans. De boommarter komt ons helpen. De laatste week al drie keer. Die vreet haar eieren op."

    Kijk hier hoe de ganzen tekeer gaan bij en in het nest van de visarend:

    Dat komt goed uit, want de tijd dringt inmiddels voor de visarend, zegt de boswachter. Hij heeft nog een paar weken om een broedpartner te vinden. Een vrouwtje moet nog zo'n twee maanden broeden. Daarna is het al zomer en is de broedtijd weer voorbij.

    Zeven jaar op rij wist de vogel nakomelingen te verwekken in de Biesbosch. De laatste twee jaar lukte het niet. Zijn vaste vrouwtje kwam niet meer terug. Blom vermoedt dat ze niet meer leeft.

    "Je ziet zijn wanhoop", zegt Blom over 7TG. "Hij vliegt steeds grotere rondes. Hij wordt lastiggevallen door zeearenden en probeert de show te stelen. Zo hoopt hij de aandacht te trekken van een andere visarend."

    's Nachts kijken

    Ook bij de boswachter neemt de spanning toe. "Ik denk er best veel aan en kijk soms zelfs 's nachts naar de camerabeelden. Mijn kinderen lopen thuis te paraderen in visarendshirts."

    Blom houdt de komende weken hoop. "Het is en blijft natuur. Soms gaat het even net iets minder makkelijk dan je zou wensen. Visarenden hebben er veel voor over om in noordelijk Europa tot broeden te komen. Ze zetten door. Het moet de komende weken wel gebeuren, anders heb ik er een hard hoofd in. Misschien komt het goed. En anders volgend jaar."

    Op andere plekken in de Biesbosch gaat het dit voorjaar beter met de in Nederland zeldzame visarend. "We hebben drie of vier broedende paren in het gebied. Dat is een mooi aantal."

    De livestream van het visarendnest is dag en nacht te volgen. In 2021 werden de beelden van Vogelbescherming Nederland en Beleef de Lente in totaal zo'n 1,6 miljoen keer bekeken. Dat jaar was voor het eerst rechtstreeks de geboorte van visarendkuikens te zien.

  • Uit angst voor plofkraken sluit de NS tijdelijk een groot aantal geldautomaten op stations. Daardoor kan er alleen nog op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal geld worden opgenomen.

    Aanleiding voor het besluit zijn de recente plofkraken op de treinstations Amsterdam Zuid en Delft. Die hadden volgens het vervoersbedrijf zoveel schade tot gevolg dat ze samen met GWK Travelex, de eigenaar van de automaten, hebben besloten 24 geldautomaten voorlopig te sluiten.

    Het is niet duidelijk of en wanneer die 24 geldautomaten weer in gebruik worden genomen. "De betreffende automaten zijn inmiddels gesloten en leeggehaald. Op een later moment besluiten NS en GWK Travelex of er automaten heropend kunnen worden, eventueel met aanvullende veiligheidsmaatregelen", aldus het spoorbedrijf. "Denk aan rolluiken voor de automaat die 's nachts dichtgaan of extra cameratoezicht."

    De NS zit al langer met plofkraken in de maag. Drie jaar geleden werden ook tijdelijk 28 automaten gesloten. Dat was naar aanleiding van een plofkraak op station Apeldoorn. Die automaten zijn afgelopen jaar verplaatst, heropend met extra veiligheidsmaatregelen of definitief gesloten.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 23 Apr 2024 18:17:57 +0200]