daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Wo. 24 April 2024
Week 17

Geselecteerde regio:
Leiden

Regio:
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Bij het Nationaal Ereveld Loenen is schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom herdacht. De herdenking markeerde de 79e sterfdag van de in Suriname geboren activist. Het was de eerste keer dat de bijeenkomst werd gehouden.

    De herdenking is een burgerinitiatief en kwam in samenspraak met de gemeente Apeldoorn tot stand. De burgemeester van die stad, Ton Heerts, hield een toespraak. Ook voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) sprak de aanwezigen toe. Nadien werd kransen gelegd op het graf van De Kom op het Nationaal Ereveld.

    "Het is heel belangrijk dat wij hem herdenken. Hij is een held voor ons allemaal. Wit of zwart, voor iedereen", zegt Nooitmeer. "Dit soort helden moeten we laten voortleven. Omdat zijn nalatenschap ons verder brengt in de strijd die we op dit moment nog met elkaar voeren over gelijkheid."

    Verbannen en verraden

    De Kom groeide als nazaat van tot slaaf gemaakten. Op zijn 21e vertrok hij naar Nederland, waar hij naast zijn werk als vertegenwoordiger politiek actief werd, onder meer voor de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging en de zwarte bewustzijnsbewegingen.

    Toen hij in 1932 terugkeerde naar Suriname, trok zijn activisme al snel de aandacht van het koloniale gezag in Paramaribo. De Kom werd daarop zonder proces verbannen uit zijn geboorteland. Zijn in 1934 verschenen boek Wij slaven van Suriname was een aanklacht tegen koloniale overheersing en een pleidooi voor gelijkwaardigheid.

    In de Tweede Wereldoorlog sloot De Kom zich in Nederland aan bij het verzet. Hij schreef voor diverse verzetsbladen toen hij in augustus 1944 werd verraden en gedeporteerd. Op 24 april 1945 stierf hij in Sandbostel, bij concentratiekamp Neuengamme.

    Het kabinet heeft vorig jaar officieel excuses aangeboden aan de familie van De Kom "voor het leed dat hij en zijn gezin hebben ondervonden door toedoen van de toenmalige Nederlandse autoriteiten". In 2020 kreeg de verzetsstrijder een plek in de Canon van Nederland, een thematisch overzicht van de vaderlandse geschiedenis.

    Een van de Apeldoornse initiatiefnemers van de herdenking bij het Nationaal Ereveld is Ben Brown. Hij wil graag dat de bijeenkomst ter ere van De Kom jaarlijks georganiseerd gaat worden. "Het is van belang dat hij niet wordt vergeten", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

    "Het wordt tijd dat meer mensen weten wie deze man was. En wie hij nog steeds is", klonk het in de toespraak van burgemeester Heerts vanavond. "Want zijn stem klinkt nog door, voor wie wil luisteren."

  • Werkgevers in de kinderopvang en vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Er komt in zes maanden 2,5 procent loon bij.

    Als de vakbondsleden in meerderheid voor het akkoord stemmen, gaat het op 1 juli in. Werknemers krijgen dus extra loon, ook vervalt de zogenoemde extra roosterdag, een werkdag bovenop de afgesproken contracturen waarbij iemand kan worden ingeroosterd.

    Gehaat

    Volgens vakbonden FNV en CNV wordt deze extra roosterdag in de branche gehaat. "Al dat geschuif is voor professionals en voor kinderen niet goed", zegt Debby Dorenbos van de FNV. "We zijn blij dat werkgevers daarin op een lijn met de vakbonden zitten".

    De cao geldt voor ruim 122.000 mensen die in de kinderopvang actief zijn en eindigt eind december. De brancheverenigingen zeggen ook tevreden te zijn, in afwachting van een langduriger cao die na december ingaat.

    Waardering

    "Met opnieuw een salarisstijging in 2024 voor onze medewerkers, geven we blijk van onze waardering voor hun inzet en professionaliteit", stelt onderhandelaar namens de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang Robert Sänger. "Hiermee maken we het werken in de kinderopvang nog aantrekkelijker."

    Vorig jaar kwamen de onderhandelaars ook al tot een nieuw cao-akkoord, dat loopt tot 1 juli. Daarin werd afgesproken dat in 2023 de lonen omhoog gingen met gemiddeld 7,9 procent en in de eerste maanden van dit jaar met 4 procent.

  • Voor de kust van het eiland Djerba heeft de Tunesische kustwacht veertien lichamen uit zee gehaald. Het is de derde keer in twee dagen tijd dat de kustwacht omgekomen migranten vindt.

    Gisteren werden een stuk noordelijker 22 lichamen gevonden voor de kust van de stad Sfax. Nog eens zeven lichamen werden ter hoogte van Gabès aangetroffen in de gelijknamige Golf van Gabès.

    De laatste tijd neemt het aantal migranten dat de Middellandse Zee op gaat weer sterk toe. Dit jaar gaat het al om bijna 50.000 mensen. Volgens de Verenigde Naties zijn daarbij naar schatting 473 mensen omgekomen of vermist geraakt.

    Vorig jaar waagde een recordaantal vluchtelingen en migranten de overtocht naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Zeker 123.000 mensen maakten de oversteek, waarvan het overgrote deel vanuit Tunesië kwam.

    Tunesiëdeal

    Vanwege het recordaantal migranten dat de Middellandse Zee overstak sloot de Europese Unie, onder leiding van EU-voorzitter Von der Leyen, de Italiaanse premier Meloni en premier Rutte vorige zomer een deal met Tunesië.

    Dat land zou 900 miljoen euro aan investeringen van Europa krijgen, in ruil voor betere grensbewaking. De deal kwam maar moeilijk van de grond en Tunesië heeft meerdere keren grote bedragen teruggestort.

    Mensenrechtenorganisaties waren van meet af aan kritisch over de deal. Tunesië zette in de dagen na de deal moedwillig vluchtelingen en migranten over de grens, de Libische woestijn in.

    Nieuwsuur-verslaggever Saskia Dekkers sprak vorig jaar met mensensmokkelaars:





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 24 Apr 2024 22:27:48 +0200]