daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Zo. 20 Juli 2025
Week 29

Geselecteerde regio:
Barneveld

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Het piept en het kraakt op het landelijke spoor. De grootste vervoerder van het land, de NS, zit al enkele jaren op rij diep in de financiële problemen. Ondertussen moeten te veel reizigers staan in de trein, die ook net iets te veel met vertraging rijdt. Ook ligt NS overhoop met de vakbonden over een nieuwe cao. Ondertussen staat de vergunning voor het landelijke spoornet op het spel.

    Wat is er aan de hand?

    Het lukt NS niet om financieel te herstellen van de coronacrisis, toen de treinen door de lockdowns twee jaar zo goed als leeg waren. Mede door het vaker kunnen thuiswerken zijn er minder reizigers dan voor 2020. Ondertussen willen conducteurs en machinisten beter worden betaald en gecompenseerd voor het zware werk op de trein. Maandag wezen de twee grootste vakbonden een laatste cao-aanbod van NS af, waardoor nieuwe stakingen dreigen. Hier kwam donderdag nog een nieuw probleem bij: de Europese Commissie stapt naar het Europese Hof van Justitie omdat NS zou zijn voorgetrokken bij een nieuwe vergunning op het landelijke spoornet.

    Wat betekent dat precies?

    Lokale, regionale en landelijke overheden geven vergunningen uit waarmee vervoerders een bepaalde periode bussen, trams of treinen in een gebied mogen rijden. Deze vergunningen moeten volgens Europese regels worden aanbesteed. Elke vervoerder heeft dan een eerlijke kans om als beste uit de bus te komen. NS is sinds 1938 monopolist op het Nederlandse spoor. Wel werden rond de eeuwwisseling spoorlijnen in het noorden, oosten en zuiden losgekoppeld van het landelijke spoor. Daar rijden nu vervoerders als Arriva, Keolis, Breng en RRReis.

    Het Nederlandse hoofdrailnet, waarover 90 procent van de treinreizigers reist:

    Voor het landelijke spoor kreeg NS zo'n twee jaar terug al van het kabinet de vergunning voor de periode van 2025 tot en met 2033 opnieuw toegewezen. Dat werd gedaan zonder aanbesteding. De Europese Commissie waarschuwde Nederland meerdere malen dat dit tegen de regels is. Toch ging de nieuwe vergunning dit jaar gewoon in voor NS, die ook nog eens in staatshanden is. De Europese Commissie sleept Nederland voor dit voortrekken nu voor het Europese Hof van Justitie.

    Wat staat er voor NS op het spel?

    Als Nederland de zaak verliest kan het worden gedwongen alsnog een aanbesteding te doen voor het landelijke spoornet. Hiervoor moet onder meer worden onderzocht of er andere vervoerders zijn die op het hele of delen van het landelijke spoor treinen willen laten rijden. De kans dat andere vervoerders willen meedingen naar het hele spoornet lijkt nul. Die stap is volgens concurrenten als Arriva en Connexxion te groot.

    Maar: ze willen wel in fases meer regionale lijnen afsnoepen van het huidige landelijke spoor, oftewel: overnemen van NS. Dit zou voor NS betekenen dat het bedrijf een groot deel van het jarenlange monopolie kwijtraakt (zie het kader onderin dit artikel).

    Wat betekent dit voor mij als reiziger?

    Wie bijvoorbeeld dagelijks van Hoorn naar Utrecht reist, kan nu in de trein naar Maastricht lekker blijven zitten. Als de lijn van Hoorn naar Amsterdam naar een concurrent gaat, wordt dat overstappen en extra in- en uitchecken. Mogelijk gelden er ook nog verschillende tarieven.

    Dat druist in tegen de wens van partijen in de Tweede Kamer, waarvan enkele het hele spoor het liefst terugbrengen bij NS. De NS-concurrenten wijzen erop dat reizigers in bijvoorbeeld Amersfoort en Groningen al jaren zonder problemen overstappen. Daar kunnen zij hun regionale treinen ook beter aansluiten op lokale busdiensten.

    Spoordeskundigen noemen het huidige treinverkeer in Nederland internationale top, op Zwitserland na zelfs het beste in Europa. Tegelijk noemen ze het ook kwetsbaar. Problemen in het ene deel van het land slaan snel over naar andere delen. Bij het 'ontvlechten' van het spoornet zou een blikseminslag in Hoorn bijvoorbeeld niet van invloed zijn op reizigers in Maastricht.

    Om hun gelijk te halen wijst de NS-concurrentie naar Zwitserland: daar is het als een klok rijdende spoorsysteem eerder ook opgeknipt. Hierbij wordt er wel op toegezien dat treindiensten goed op elkaar aansluiten.

    Op welke spoorlijnen aast de concurrentie?

    2026:

    Hoofddorp-Amsterdam Centraal
    Apeldoorn-Enschede
    Eindhoven-Heerlen
    Lelystad-Zwolle

    2027:

    Amsterdam/Den Haag-Brussel
    Zwolle-Utrecht

    2028:

    Zutphen-Wijchen
    Arnhem-Dordrecht
    Arnhem-Ede-Wageningen
    Den Bosch-Deurne
    Weert-Tilburg Universiteit

    2029:

    Vlissingen-Breda
    Dordrecht-Roosendaal
    Den Haag Centraal-Dordrecht

    2031:

    Utrecht-Almere Centrum
    Utrecht-Hoofddorp
    Rhenen/Veenendaal-Breukelen/Amsterdam Centraal
    Den Bosch/Tiel-Woerden/Gouda
    Utrecht-Baarn

    2032:

    Amersfoort Vathorst-Amsterdam Centraal
    Lelystad Centrum-Den Haag Centraal
    Almere Oostvaarders-Amsterdam Centraal

    2033:

    Uitgeest-Rotterdam Centraal
    Amsterdam-Zandvoort aan Zee
    Amsterdam Centraal-Hoorn
    Den Haag Centraal-Haarlem

  • Door dagenlange zware regenval zijn in Zuid-Korea sinds woensdag zeker veertien mensen omgekomen. Ook worden er nog twaalf mensen vermist.

    Door het vele water ontstonden er overstromingen en aardverschuivingen waardoor huizen en auto's wegspoelden en wegen beschadigd raakten. In het hele land kunnen duizenden mensen niet terugkeren naar hun huis vanwege de schade en in verschillende regio's zijn mensen geëvacueerd.

    Van zuiden naar noorden

    De afgelopen dagen kampte vooral het zuiden van het land met hevige stortbuien, inmiddels hebben die het noorden bereikt. In het zuiden viel de afgelopen week een recordhoeveelheid van meer dan 500 millimeter regen. De verwachting is dat de buien nu verder naar het noorden trekken richting Noord-Korea.

    Zware regenval in de zomermaanden is niet ongebruikelijk in Zuid-Korea. Het land heeft dan te maken met het regenseizoen, dat duurt tot augustus.

  • Goedemorgen! Het KNMI heeft voor heel Nederland code geel afgegeven vanwege felle onweersbuien. En opnieuw een rit door de Pyreneeën in de vijftiende etappe in de Tour de France.

    Eerst het weer: vanochtend loopt de temperatuur op naar 23 tot 27 graden. In de middag ontstaan in het hele land regen- en onweersbuien, die met name in het oosten fel kunnen uitpakken met veel regen in korte tijd.

    Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van wegwerkzaamheden en hier lees je over de situatie op het spoor.

    Wat kun je vandaag verwachten?

    Wat heb je gemist?

    Oekraïne heeft Rusland een nieuw voorstel gedaan tot onderhandelingen. In een video roept president Zelensky op tot een directe dialoog tussen de leiders van de twee landen. "Dat is nodig om daadwerkelijk een duurzame vrede te bereiken. Oekraïne is er klaar voor."

    Vanuit Moskou is nog geen reactie vernomen. Poetin heeft in januari al eens beweerd dat hij bereid was tot een ontmoeting met Zelensky, maar kwam uiteindelijk niet opdagen bij de gesprekken in Istanbul.

    Ander nieuws uit de nacht

    En dan nog even dit:

    Overal in Nederland is de schoolvakantie begonnen. Dat leidde gisteren tot drukte op de weg. De grenscontroles maakten het er niet beter op:

    Fijne zondag!





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 20 Jul 2025 07:15:06 +0200]