daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 19 April 2024
Week 16

Geselecteerde regio:
Gouda

Regio:
Midland FM

  • In de ochtend is het bewolkt en valt er lichte regen. De matige wind is noordwest. De temperatuur is 10°C.

    In de middag en avond wolken en opklaringen en vrijwel droog. De vrij krachtige wind waait uit het noordwesten. De thermometer geeft 10 °C aan.

    De nacht verloopt bewolkt waaruit buien vallen. De minimumtemperatuur wordt 6°C.

    Zaterdag Wisselend bewolkt en opklaringen. In eerste instantie vallen er nog enkele buien. De wind blijft noordwest. Veel warmer dan 10°C wordt het niet.

    Foto:Het groene hart  Eerst regen

    Tags:
  • Fotowedstrijd Oude Hollandse Waterlinie

    Dwars door Het Groene Hart loopt de Oude Hollandse Waterlinie. Stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert een fotowedstrijd. Dit jaar met het thema “Mijn Oude Hollandse Waterlinie“. Elke deelnemer stuurt zijn of haar eigen favoriete plek langs de Oude Hollandse Waterlinie in. Er vallen mooie geldprijzen te winnen. Tot 1 oktober 2024 heb je de tijd om drie foto’s in te sturen. De foto die is bijgevoegd, is de winnaar van vorig jaar. 

    De Oude Hollandse Waterlinie was tussen 1672 en 1815 een militaire verdedigingslinie van de provincie Holland. De verdedigingslinie kon de polder onder water zetten, waardoor geen soldaat er langs kon. 

    Tags:
  • Welkom   weekend       Actueel radiomagazine           

    no. 1743      *Techniek:      Kees  Kok – &  Ron Vermeulen    - *Presentatie : Lambert Reijns 

    Zaterdag:   20  april    2024    en     Zondag   21   april   2024    10.00-12.00 uur    

     

     

    *Weeroverzicht Mees Weststrate

    *Column, Nico Ramaer 

    Muziek....................

    01       Byrds – Mr. Spaceman

    02       Anita Meyer – Music, music- CD-1

    03       Lovin Spoonful – Rain on the roof

    04       Flirtations – Someone out there

    05       Wings - Deliver your children

    06       Hot Chocolate – It started with a kiss (1982)

    07       China Crisis - Wishful Thinking

    08       Kinks – Waterloo Sunset

    09       Jeroen van Stenis – Het voelt zo goed

    10       MEAU - Stukje van mij

    11       Crosby, Stills & nash – Just a song before I go ( 1977)

    12       Ray Charles – Its crying time

    13       Patti Smith - Because The Night

    14       4 The Cause - Stand By Me

    15       Beatles – For no one

    16       Del Shannon – Little Town Flirt

    17       Cliff Richard – Blue turns to grey

    18       Beach Boys & Kathy Troccoli - I Can Hear Music

    19       Juice Newton – Queen of hearts (1981)

    20       Searchers – When you walk in the room

    21       The Kik – Verdronken vlinder

    22       Patty Pravo – La bambola (1968)

    23       Vaya Con Dios - What's A Woman

    24       Joost Klein - Europapa

    25       Bobby Fuller - I Fougt The Law 

    Tags:
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De hoofddoekplicht voor vrouwen in Iran wordt strenger gehandhaafd. Op sociale media worden de laatste dagen video's geplaatst waarin te zien is dat de politie hardhandig optreedt tegen vrouwen die zich niet aan de kledingvoorschriften houden.

    Vorige week kondigde de Iraanse politie aan harder op te treden tegen vrouwen die op straat geen hoofddoek dragen. Op beelden is bijvoorbeeld te zien dat een vrouw hardhandig een busje in wordt getrokken. Iran-deskundige Peyman Jafari noemt die beelden verontrustend.

    In het NOS Radio 1 Journaal zei hij vanmorgen dat de strengere aanpak voor onrust zorgt in Iran in alle lagen van de bevolking. "Zelfs onder conservatieven en religieuzen zijn er zorgen over de timing. Zij vinden dat het land deze problemen niet moeten veroorzaken nu het in conflict is met Israël. Andere Iraniërs vinden het belachelijk dat de overheid de repressie weer een stapje opvoert op straat."

    Maandenlange protesten

    In september 2022 ontstonden grote protesten in het land na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij droeg haar hoofddoek volgens de zedenpolitie niet op de juiste manier en werd met veel geweld opgepakt. Ze raakte in coma en overleed in het ziekenhuis.

    Daarop volgden grote protesten. Iraniërs eisten vrijheid en het vertrek van het regime. De protestgolf werd gesteund tot ver buiten het land. Wereldwijd knipten vrouwen een stuk haar af en deelden video's daarvan online. Hoofddoeken belandden op brandstapels.

    Die protesten hielden maandenlang aan en het regime trad hard op. Meer dan 500 demonstranten kwamen om het leven en duizenden mensen belandden in de gevangenis. Eerder berichtte de NOS over de gedwongen bekentenissen en martelingen in die gevangenissen. Meerdere Iraniërs zijn opgehangen vanwege hun deelname aan de protesten.

    Onomkeerbaar

    Politiek gezien werd volgens Jafari niets bereikt, omdat de protesten de kop werden ingedrukt, maar op straat was wel een verandering te zien. "Daar kregen Iraniërs het vertrouwen om een hoofddoek niet te dragen of te dragen op een manier zoals zij dat willen."

    Jafari zegt dat die verandering vooral in de grote steden te zien is. "De regering wil die gewonnen ruimte terugpakken. Ze willen af en toe even laten zien wie de baas is. Zeker als het zomerseizoen begint, dan weten ze dat vrouwen wat meer ruimte nemen. Met deze optredens willen ze angst zaaien."

    Toch is volgens Jafari de verandering vanuit de bevolking onomkeerbaar. "Mensen vinden het dragen van een hoofddoek steeds vaker een keuzevrijheid en die verandering is niet tegen te houden."

    De Iran-deskundige verwacht op korte termijn geen nieuwe demonstraties. Hij ziet dat mensen de strijd opgeven. "Die vertrekken gewoon." Hij doelt op de emigratie van vooral jongeren, studenten en hogeropgeleiden. "De mensen hebben dus geen hoop op verandering, terwijl de onvrede groot is."

  • Opnieuw koopt Schiphol stikstofrechten op. Ditmaal gaat het om twee boeren in Zuid-Holland, meldt de Volkskrant. Hiermee hoopt Schiphol te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een natuurvergunning voor Rotterdam The Hague Airport, onderdeel van Schiphol Group.

    Rotterdam The Hague Airport bevestigt het bericht. "De boerderijen blijven bestaan, maar in afgeslankte vorm", zegt de woordvoerder. Volgens de luchthaven blijft het bij deze twee boeren.

    In 2022 werd al stikstofruimte van boeren opgekocht om luchthaven Schiphol zelf aan een natuurvergunning te kunnen helpen. Als reactie daarop eiste de Tweede Kamer dat het opkopen van stikstofrechten ten behoeve van de luchtvaart en snelwegen zou stoppen.

    Het verdelen van de stikstofrechten ligt maatschappelijk gevoelig. Boeren moeten hun bedrijven verkleinen of verkopen om aan de stikstofnormen te voldoen. Ook zijn verschillende woningbouwprojecten stil komen te liggen omdat er in dat gebied al te veel stikstof werd uitgestoten.

    'Immoreel'

    Actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) probeert al jaren vermindering van de stikstofuitstoot af te dwingen via rechtszaken. Volgens voorzitter Johan Vollenbroek begeeft Schiphol zich op juridisch glad ijs en is het een teken van zwakte dat Schiphol op deze manier aan de juiste vergunningen moet komen: "Kennelijk zit de procedure voor een natuurvergunning muurvast."

    Verder noemt Vollenbroek het een "immorele manier van werken". MOB verwijst naar de commissie-Remkes die aandrong op 50 procent reductie van de stikstofuitstoot. "Waar blijft nou de luchtvaart? Die levert voor geen meter. Ik kan best wel snappen dat die boeren hier boos over worden. Dit is niet fair." MOB zegt ook deze gang van zaken bij de rechter aan te gaan vechten.

    De woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport kan zich niet vinden in de kritiek: "Wij hebben de opdracht om een natuurvergunning te verzorgen. We willen aan de eisen voldoen en volgen gewoon het normale proces van vergunningsaanvraag."

    Dat de vergunningsaanvraag vast zou zitten, ontkent Rotterdam The Hague Airport. Het opkopen zou moeten worden gezien als een extra zekerheidje: "Als het niet nodig blijkt te zijn, komen de stikstofrechten in handen van de overheid."

  • Bij een Russische aanval op de regio rond de Zuid-Oekraïense stad Dnipro zijn vannacht zeker acht mensen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen.

    In de stad zelf vielen twee doden. Daar werden een appartementencomplex van vijf verdiepingen en het treinstation geraakt.

    Op beelden is de schade goed te zien:

    De Oekraïense president Zelensky grijpt de aanval aan om aan te dringen op meer internationale steun. Volgens hem zou zijn land dergelijke aanvallen met extra luchtverdediging even goed kunnen afslaan als Israël vorige week deed met de aanval uit Iran.

    "Elke raket, elke drone moet worden neergehaald", benadrukte hij. "De wereld kan hiervoor zorgen, onze partners zijn daartoe in staat."

    Volgens de Oekraïense luchtverdediging werden vannacht elf van de zestien raketten uit de lucht gehaald en bereikten negen van tien drones niet hun doel. Toch waren vielen er op de grond naast de doden ook meer dan 25 gewonden.

    Het Oekraïense spoorbedrijf zegt dat medewerkers gewond zijn geraakt doordat het bewust onder vuur werd genomen door de Russen. Vanwege de schade aan het treinstation in Dnipro worden treinroutes door de stad omgeleid.

    De regio Dnipro geldt als een belangrijk industriegebied, ook voor de oorlogsinzet van Oekraïne.

    Door het bombardement kwamen in de nabijgelegen plaats Synelnykove zes mensen om. Daar werden onder meer enkele huizen geraakt. Volgens Rusland was de aanval echter niet gericht tegen burgers, maar tegen militaire doelen en infrastructuur.

    Ook de verder naar het zuidwesten geleden stad Odesa werd vannacht met raketten aangevallen. Berichten over slachtoffers of schade zijn er daar nog niet.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 19 Apr 2024 11:07:04 +0200]